Verslag Kennissessie Duurzaamheid en circulariteit van de baksteengevel
Duurzaamheid en circulariteit van de baksteengevel is een actueel onderwerp, waarover we samen met KNB (Vereniging Koninklijke Nederlandse Bouwkeramiek) en de aanwezigen in gesprek gingen tijdens de kennissessie. Wij organiseerden deze kennissessie ‘Duurzaamheid en circulariteit van de baksteengevel’ op 27 juni bij KNB in Velp. Met gastspreker Arie Mooiman, Adviseur Techniek en Duurzaamheid bij KNB.
Waar staat metselwerk in vergelijking met andere materialen? Inzicht in de LCA-berekening kwam aan de orde en een toelichting op de berekening van een MKI/MPG waarde. Daarmee kunnen we de positie van baksteenmetselwerk in de discussies over duurzaamheid en circulariteit beter beoordelen. De wijzigingen in de Bepalingsmethode en aanscherping van de eisen in 2025 stonden ook op de agenda.
Korte samenvatting van de presentaties
Arie Mooiman van KNB belichtte de milieuprestaties van baksteen en benadrukte dat lokale productie en lange levensduur resulteren in een lagere milieubelasting vergeleken met andere materialen. Hij besprak ook de Technology Roadmap voor Bouwkeramiek, met doelen zoals 55% CO2-reductie tegen 2030 en verminderd gebruik van primaire grondstoffen, in lijn met de Europese Green Deal.
Harrie Vekemans van Adviesbureau Vekemans ging in op innovatieve technieken zoals droogstapelen met systemen die hergebruik van bakstenen en eenvoudige demontage mogelijk maken. Hij illustreerde dit met historische projecten waarbij kalkmortels werden gebruikt, wat het hergebruik van bakstenen vergemakkelijkt.
De kennissessie Duurzaamheid en circulariteit van de baksteengevel bood de 40 aanwezigen waaronder architecten, bouwers, producenten en leveranciers, waardevolle inzichten en praktische kennis, waarbij baksteen werd gepresenteerd als een duurzame keuze voor de toekomst. De presentaties benadrukten het belang van zowel traditionele als moderne technieken voor de duurzame en circulaire bouwpraktijk van de toekomst.
> De twee presentaties kun je hier downloaden (zoek op datum 27 juni 2024)
Of lees hier het uitgebreide verslag over deze bijeenkomst op de website van de KNB.
Op de hoogte blijven van de MADE-agenda? Schrijf je in voor de nieuwsbrief via het blauwe blokje in de footer.