Dunne gemetselde gevels [verslag kennissessie]

Dunne gemetselde gevels kennissessie

Dunne gemetselde gevels [verslag kennissessie]

Najaar 2024 organiseerde MADE twee keer de kennissessie ‘Dunne gemetselde gevels’. Bij MADE-participant Omnicol in het Belgische Weelde op 27 september en bij participant Vilton op 25 oktober in Lelystad. Metselwerk-expert Harrie Vekemans gaf de deelnemers inzicht in de nieuwste ontwikkelingen en uitdagingen rond dunne gemetselde gevels. Met grote inbreng van de deelnemers werd dieper ingegaan op de voordelen, uitdagingen en het toekomstperspectief. De sessies boden waardevolle inzichten voor alle bouwpartijen die geïnteresseerd zijn in de mogelijkheden van slankere gevelconstructies. Tijdens de 2e sessie met veel praktijkvoorbeelden.

Duurzaamheid en ruimtebesparing

De dunne gevel heeft de toekomst, het is een innovatieve oplossing die duurzaamheid en ruimtebesparing combineert met esthetiek. Al sinds 2009 wordt gewerkt aan de vermindering van de ecologische voetafdruk door een slanke metselsteen. Dun gemetseld is zowel duurzaam als economisch voordelig, door meer netto vloeroppervlak en minder mortel. Dit riep veel discussie op en vragen uit de zaal over de verwerking, want er verdwijnt vaak nog veel in de spouw. Hoe voorkom je die valspecie?

Technische complexiteit en zorgvuldigheid

Het werken met een dunne gevel brengt uiteenlopende technische uitdagingen met zich mee. Vekemans benadrukte dat het precisie van meerdere partijen vraagt. “Dun metselwerk vergt iets extra’s van de metselaars, maar ook van de leveranciers en de productie.” Een belangrijk aandachtspunt is de spouwverankering en de buigtreksterkte van het binnenblad. Hij refereerde aan iconen als Gaudí en de Romeinen, wiens gebouwen honderden jaren staan dankzij de zorgvuldige detaillering. Diezelfde zorgvuldigheid is vereist bij dunne gevels. Het komt aan op de juiste detaillering en het correct toepassen van dilataties, lateien en geveldragers.

Foto’s kennissessies 27 september bij Omnicol:

Ervaringen dunne gevels in de praktijk

Tijdens de sessies werd duidelijk dat de praktijkervaring met dunne gevels nog in ontwikkeling is. Hoewel er al veel documentatie en richtlijnen bestaan, zoals van de KNB en de NPR 9096-1-1, blijft ervaring cruciaal. “Je moet het de aannemer en de architect leren”, zei Harrie. “Het vergt oefening en ervaring om vertrouwd te raken met deze manier van bouwen. Ervaring opdoen betekent altijd een risico voor de eindgebruiker, want waar ga je oefenen? Maar dat proces moet je doorlopen voordat het economisch gaat kloppen.” Vekemans wees op bestaande handvatten, zoals de publicaties van Stichting Stapelbouw, die helpen bij het bewaken van constructieve veiligheid, vooral wanneer dunne gevels te maken hebben met windbelasting.

Nieuwe normen en verantwoordelijkheden 

Een ander belangrijk thema tijdens de sessies was de impact van de Wet kwaliteitsborging (Wkb) op de toepassing van dunne gevels. Harrie Vekemans wees erop dat de verantwoordelijkheid van de aannemer groter wordt. “Met een dikkere gevel is sterkte altijd wel te realiseren, maar met een dunnere gevel wordt het risicovoller”, waarschuwde hij. De NPR 9096-1-1 biedt de noodzakelijke richtlijnen voor het berekenen van de constructieve veiligheid van het buitenblad. Het luistert nauw om het goed te laten functioneren, vooral wanneer gevels dunner worden dan 65 mm.

Nauwkeurig werken en detaillering cruciaal

De ontwikkeling van dunne gevels is onstuitbaar, dat maakten de presentatie van Harrie, de vragen en de interactie goed duidelijk. Een deelnemer merkte op: “Er is grote interesse en betrokkenheid in de markt voor deze gevels, veel meer dan bijvoorbeeld voor Waalformaat.” Dunne gevels liggen bovendien makkelijker in de hand en vereisen minder zware verwerking. Dit maakt de techniek toegankelijker voor de metselaar, maar de zorgvuldigheid bij de uitvoering blijft de kritische factor.

Foto’s kennissessie 25 oktober bij Vilton:

Deze MADE-kennissessies maakten duidelijk dat dunne gemetselde gevels een veelbelovende toekomst hebben in de bouwsector. Ze bieden zowel ecologische als economische voordelen en vereisen tegelijkertijd een nauwkeurige uitvoering en diepgaande kennis van technische details. Voor professionals die klaar zijn om deze uitdaging aan te gaan, liggen er kansen om bij te dragen aan duurzamer bouwen met een grote impact.

De presentaties van beide kennissessies kun je downloaden vanaf deze pagina.

Op de hoogte blijven van de MADE-kennissessies? Kijk in de agenda. Of schrijf je in voor de nieuwsbrief via het blauwe blokje in de footer, dan houden we je op de hoogte!

Share this post