Robuste materialiteit

Robuste materialiteit

Royal College of Art – Battersea – London
Om zijn rol als efficiënte en flexibele container die zich kan aanpassen aan verschillende manieren van werken te ondersteunen, is de materialiteit van de Battersea-campus eenvoudig en robuust. De interieurs zijn gevormd uit een combinatie van betonnen vlakke platen ondersteund op een raster van met beton gevulde stalen buizen, met een zichtbare en aanpasbare serviceregeling.
De gevel op de begane grond is gevormd uit een eenvoudige standaard baksteen in een Vlaams verband. De geperforeerde secties met open stootvoegen dienen om ventilatie te bieden aan de werkplaats en de beeldhouwstudio. Op de bovenste studioverdiepingen is het baksteenpatroon van de begane grond binnenstebuiten gekeerd, waardoor de afgesneden uiteinden van de koppen en de fabricage-kenmerken (codes & nummers) zichtbaar worden als een onderscheidende textuur.
Het onderzoeksgebouw vertrekt van de metselwerktaal met een verticale compositie van kronkelige witte vinnen, gekalibreerd over de façade om zonnewinst en schittering te matigen, en natuurlijke ventilatie naar de werkruimten binnenin te vergemakkelijken.

Lees meer…

Architect: Herzog & De Meuron
Beeld: (c) Iwan Baan

Share this post