Het Nationaal Holocaust Museum aan de Plantage Middenlaan in Amsterdam heeft een enorme transformatie ondergaan, waarbij onder andere een nieuwe voorgevel is gerealiseerd. Deze nieuwe gevel is gemaakt van robuust metselwerk en grotendeels opgetrokken in een opengewerkt Braziliaans verband. ’s Avonds schijnt het licht naar buiten door de openingen in het metselwerk. De bestaande gevel is gerestaureerd naar de originele hoogte en is voorzien van nieuwe topgevels die naadloos aansluiten bij de historische bakstenen.
Architectonische inspiratie
In 2019 werd Office Winhov aangesteld als architect voor de transformatie, die in 2021 van start ging. De bakstenen gevels van de Obrechtsjoel uit 1928 en het metaarhuis aan de Nieuwe Kerkstraat (1927), ontworpen door de Joodse architect Harry Elte, dienden als inspiratie voor het nieuwe gevelontwerp. De proporties en dieptewerking van de gevel zijn geïnspireerd door de woning die ooit op deze locatie stond.
Materialen en kleuren
De keuze van de gevelkleur is gericht op het creëren van een lichte uitstraling voor het museum, terwijl het ook verwijst naar het lichte palet van andere gevels in de Plantage Middenlaan. Er is gekozen voor een lichte balksteen van Hagemeister: een strengpers massief volsteen, die wit geëngobeerd en gesinterd is. De voegen zijn platvol geborsteld, wat bijdraagt aan de verfijnde uitstraling van het metselwerk. Dit lichte metselwerk is niet alleen in de gevel toegepast, maar ook binnenin het gebouw en in de nieuwbouw in de tuin.
Herstel en transparantie
De contouren van de gevel zijn hersteld zoals ze tijdens de Tweede Wereldoorlog waren. Het metselwerk laat duidelijk zien welke delen origineel zijn en welke gereconstrueerd. De nieuwe secties zijn volledig in koppen gemetseld, terwijl de oude delen die in strekken in kruisverband zijn gemetseld, zijn gerestaureerd.
Toegankelijkheid en lichtinval
Zowel de voor- als achtergevel van de entreehal op nummer 29 zijn grotendeels van glas, wat een doorzichtigheid creëert naar de achtertuin. Dit ontwerp benadrukt de transparantie die het museum nastreeft. Dat geeft een lichte en open sfeer, in tegenstelling tot de vaak grimmige atmosfeer van andere Holocaust-musea.
Naast de entreehal zijn er een lift en een nieuw trappenhuis van staal en eikenhout, dat een hoogte van 8 meter overbrugt en leidt naar de tweede verdieping, waar de permanente tentoonstelling begint. Op de derde verdieping zijn verschillende installaties ondergebracht, waarmee het museum een uitnodigende en educatieve ruimte biedt voor bezoekers.
Over dit project:
- Ontwerp: Office Winhov
- Locatie: Amsterdam
- Realisatie: 2024