Keramisch textiel

Dit kantoorgebouw in Melbourne heeft een innovatieve tweedehuidgevel van keramisch textiel op een traditionele bakstenen basis. Het gebouw heeft zes verdiepingen en een restaurant op de begane grond. Het reageert slim op zijn historische omgeving en het klimaat. De temperatuur wordt natuurlijk gereguleerd door de gaten in de textuur.

Het ontwerp van Bird de la Coeur Architects is gebaseerd op de baksteenpatronen van het voormalige postkantoor uit 1890 aan de overkant. Dit uitgangspunt is gecombineerd met de noodzaak om de westgevel te beschermen tegen de hitte, terwijl het uitzicht behouden blijft. De kern van het ontwerp is de bakstenen sluier die het gebouw beschermt en bijdraagt aan passieve klimaatbeheersing. Het kleur- en patroonontwerp varieert verticaal. Daarmee reageert het op de massa van het gebouw en op de stadsplanning. Het sluit ook aan bij de aangrenzende gebouwen. Keramisch textiel is een systeem van Flexbrick, het combineert flexibel staalgaas met keramische stukken. Het is een duurzame keuze, want tot 92% is afkomstig van gerecyclede materialen en de keramiek wordt gestookt op biogas.

De dubbele huidgevel met keramisch textiel is comfortabel en zorgt voor voldoende frisse lucht en privacy, dankzij uitgebreide studies naar natuurlijke ventilatie. De gevarieerde baksteenmotieven van het oude postkantoor zijn gebruikt om bezoekers door het gebouw te leiden. Dit project van Bird de la Coeur Architects aan 151 Toorak Road in Melbourne toont aan hoe moderne technieken kunnen worden geïntegreerd in stedelijke ontwerpen. Dat verbetert zowel esthetiek als functionaliteit, duurzaamheid en architectonische integriteit gaan daarbij hand in hand.

Over dit project:

  • Ontwerp: Bird de la Coeur Architects
  • Locatie: Melbourne, Australië
  • Realisatie: 2023
  • Foto’s: Dianna Snape

> Lees meer over deze keramische gevel …

Klik de galerij aan voor grote weergave van de foto’s: