Golvende gevel

In het levendige Seongsu-dong, Seoul, staat het nieuwe hoofdkantoor van W-Mission, een toonaangevende textielfabrikant in Zuid-Korea. Dit gebied staat bekend om zijn traditionele rode bakstenen fabrieksgebouwen, die de wedergeboorte van het district als een cultureel en artistiek knooppunt markeren. Het gebouw heeft een opvallende golvende gevel. Ontwerp: Behet Bondzio Lin Architekten en Bcho Partners.

Architecturale inspiratie

Met een focus op gemeenschap, spiritualiteit en innovatief gebruik van baksteen, belichaamt het hoofdkwartier van W-Mission een gedurfde visie op modernistische architectuur in een historische context. Geïnspireerd door de oceaangolven en de eigenschappen van textiel, zoals lichtheid en weefpatronen, introduceert het architecturale kenmerken die de spirituele beleving versterken, zoals een omgekeerde gotische gevel die uitnodigt tot overdenking.

Golvende constructie als kunstvorm

De traditionele baksteenmetselwerktechniek gaf de mogelijkheid om de gewenste golvende vorm te realiseren, met behulp van een ‘gordijnwand’ systeem. Elke laag bakstenen is zorgvuldig toegevoegd om de gewenste curve te bereiken. Met een opvallende golfhoogte die geleidelijk toeneemt vanaf de derde verdieping tot aan de daklijn.

Programmatische lagen

Het gebouw is opgedeeld in drie programmatische lagen: een gemeenschappelijke zone met een café, tuin, academie, werkplaatsen en tentoonstellingsruimtes; een open kantoorblok en de werkruimtes van W-Mission met kantoren, werkplaatsen en verzamelruimtes. Elk niveau biedt semi-open dubbelhoge binnenplaatsen die bijdragen aan een gevoel van gemeenschap en verbinding.

Interactie met de omgeving

De golvende gevel fungeert als achtergrond voor het stedelijk perspectief vanuit Seongsu-dong, terwijl de oostelijke tuinen en terrassen een weids uitzicht bieden op de Han-rivier en het district Seongsu-dong. De noordgevel kenmerkt zich door willekeurige openingen die reageren op de programmatiek van de ruimte, en draagt zo bij aan de functionele diversiteit van het gebouw.

Over dit project:

  • Ontwerp: Behet Bondzio Lin Architekten en Bcho Partners
  • Locatie: Seoul, Korea
  • Realisatie: 2024
  • Foto’s: Yuchen Chao

> Lees meer over dit project met de golvende gevel

Klik de galerij aan voor grote weergave van de foto’s: