Gemetseld koraalrif

Het gemetselde gerecyclede koraalrif bevindt zich in Shanghai aan het oostelijke uiteinde van de kustlijn. De organische vorm van deze drie bouwwerken lijkt op betonnen kunstmatige koraalriffen, ze zijn bedoeld als een paviljoen bij de zee. De muur is gegoten van gerecyclede rode baksteenfragmenten. Ontwerp van HCCH Studio.

Van gemetselde stukken rode baksteen

De vorm bestaat uit een poreuze muur van 300 mm dik met een lege binnenkant die het bouwoppervlak minimaliseert. De muur is gegoten van gerecyclede rode baksteenfragmenten. Oorspronkelijk was ook bedoeld om oesterschelpen erin te verwerken, maar dat is niet uitgevoerd. De muur heeft een ruw gehouwen oppervlak en platen van cortenstaal voor openingen en deuropeningen. Het hexagonale motief loopt door de muuropeningen, grasbetonnen bestrating en betonnen blokmeubilair. De muur met honingraatopeningen fungeert als klimmuur voor uitzicht op zee, terwijl bezoekers binnen het paviljoen kaarten kunnen spelen en barbecueën.

Ecologische paviljoens

De paviljoens maken deel uit van het Shanghai Lingang Ecologisch Herstelproject, gelegen langs de 17 kilometer lange kustlijn. Ze fungeren als een landmark langs de uitgestrekte kustlijn, zijn een rustplaats en dient als een eco-educatieve tentoonstelling.

Surrealistische ervaring

De paviljoens zijn ontworpen als een surrealistische ervaring, met een grote omsluitende muur in plaats van een dak, die de ruimtelijke capaciteit vergroot. Ze bevatten maritieme symbolen en milieuvriendelijke materialen en hebben educatieve waarde vanuit visueel en bouwkundig perspectief. Het ontwerp focuste op het creëren van onderscheid met een beperkt budget, op minimaal bouwoppervlak.

Gezien de grote afstand tot elkaar zijn de drie paviljoens qua vorm en materiaal als individuele installaties ontworpen met oog op een maximale herkenbaarheid. Ze delen als gemetseld koraalrif alle dezelfde kenmerken en zijn poreus en een tentoonstelling op zich.

Over dit project:

  • Ontwerp: HCCH Studio
  • Locatie: Shanghai, China
  • Realisatie: 2024
  • Foto’s: Qingyan Zhu

> Lees meer over dit gerecycled gemetseld koraalrif

Klik de galerij aan voor grote weergave van de foto’s: