Bakstenen buiten licht binnen

Ten noordoosten van Barcelona staat in Granollers een moderne dagkliniek. Het gebouw transformeert de afstandelijke ziekenhuisomgeving tot een gastvrije en warme ruimte voor patiënten. Een verfijnde gevel van lichtgekleurde bakstenen is gecombineerd met lichtovergoten interieurs. Dat creëert een aangename sfeer die bijdraagt aan het welzijn van patiënten. Ontworpen door BAAS Arquitectura in samenwerking met CASA Solo voor Hospital Clínic de Barcelona.

Keuze voor bakstenen

De keuze voor bakstenen als hoofdmateriaal voor de gevel draagt bij aan de esthetiek van het gebouw en benadrukt tijdloze duurzaamheid. Het patroon van lichtgekleurde bakstenen wordt afgewisseld met diepe bakstenen pilasters met ramen. Sommige ramen zijn ondoorzichtig voor privacy. Andere zijn transparant om natuurlijk licht binnen te laten. Deze gevelopbouw heeft een uitnodigende uitstraling en biedt een contrast met de typische steriele omgeving van zorginstellingen.

Doordrenkt met natuurlijk licht

In het ontwerp staat het comfort van de patiënten centraal. De kliniek is slim ontworpen en maakt optimaal gebruik van daglicht, met twee binnenplaatsen die licht overvloedig in het gebouw laten binnenkomen. Vandaar: bakstenen buiten en licht binnen. Met strategische plaatsing van ramen en gebruik van baksteen, is elke plek doordrenkt met natuurlijk licht. Het kan rust en herstel bevorderen. Wachtgedeeltes bevinden zich aan de straatkant van de begane grond. De achterste ruimte is deels ingegraven in het terrein en biedt plaats aan de ruimtes voor stralingstherapie. De dialyseruimtes bevinden zich een verdieping hoger.

Aangenaam en rustgevend

Het gebouw voor dagbehandelingen werkt onafhankelijk van het ziekenhuis, maar profiteert van de nabijheid. In geval van nood is het ziekenhuis vlakbij. Het gebouw is onderdeel van een groter netwerk van gezondheidsgebouwen. Dat maakt dat patiënten niet dagelijks naar Barcelona hoeven te reizen voor therapieën. Dit initiatief van de regionale overheid is bedoeld om langdurige behandelingen dichter bij huis mogelijk te maken en dagelijkse reizen te verminderen. Door de topografie van de locatie zijn er dubbelhoge binnenruimtes gecreëerd die worden verlicht met natuurlijk licht. Het geeft een aangename en rustgevende omgeving voor patiënten.

Over dit project

  • Ontwerp: BAAS Arquitectura en CASA Solo
  • Locatie: Granollers, Spanje
  • Realisatie: 2023
  • Foto’s: Gregori Civera

Lees meer over dit project met bakstenen buiten en licht binnen …

Klik de galerij aan voor grote weergave van de foto’s: