Baksteen bezinning

In São Paulo is een kerk op een smal hoekperceel van 153 m² gerealiseerd. Dit project maakt optimaal gebruik van de ruimte met een doordacht ovalen ontwerp van baksteen. De uitdaging was om een functionele ruimte te creëren voor ongeveer 70 mensen, inclusief faciliteiten zoals toiletten en een kantoor, binnen de beperkingen van een hoekperceel van slechts 18 x 8,5 m.

De keuze voor een ovale vorm was strategisch: het optimaliseert de beschikbare ruimte en vergemakkelijkt de toegankelijkheid en interactie binnen de kerk. Het sluit ook goed aan op het stedelijk weefsel. De kerk is een particulier eerbetoon aan voorouders en privé gefinancierd. Hij is voornamelijk opgetrokken uit baksteen en straalt zowel robuustheid als aardse spiritualiteit uit. De bakstenen muren zijn niet alleen een knipoog naar de Bijbelse creatie van de mens uit klei, maar ook een sterk visueel element dat de kerk verankert binnen zijn stedelijke omgeving. De zware baksteenconstructie biedt een interessant contrast met het lichte, witgeschilderde stalen dak dat rust op een wigvormige glasvoeg. Dat geeft een helder, luchtig gevoel boven de massieve muren.

Belangrijk element in het ontwerp is de cortenstalen dakafvoer die boven de ingang uitsteekt, het leidt regenwater naar een opvangtank. Dit functionele detail draagt tegelijk bij aan de symboliek van het gebouw, met verwijzingen naar Bijbelse teksten waarin God wordt beschreven als de bron van het leven. Het dak zelf, met de overlapping van grote, donkere goten en dwarse dakspanten, creëert meerdere kruisvormen binnen het interieur.

De integratie van het gebouw met zijn omgeving wordt verder versterkt door de aanleg van een kleine groene zone rondom de kerk met bakstenen bestrating. Dat versterkt de harmonie met de bakstenen muren van de kerk. Dit alles maakt de kerk tot een belangrijk onderdeel van de gemeenschap, waarbij de keuze voor baksteen zowel esthetisch als symbolisch het ontwerp heeft versterkt.

Over dit project:

  • Ontwerp: HAA Studio
  • Locatie: São Paulo, Brazilië
  • Realisatie: 2024
  • Foto’s: Julia Novoa

Lees meer over deze baksteen bezinning …

Klik de galerij aan voor grote weergave van de foto’s: