In het Indiase Kaggalipura en is een multifunctioneel gebouw voor het dorp gerealiseerd dat het landschap omarmt en integreert. Het ziet eruit als een levende ruïne tussen inheemse fruitbomen. Het ontwerp ontstond als een concept van veelzijdige grotten die samensmelten met de aarde. Hierbij zijn lokale materialen benut, waaronder ruwe bakstenen, zonder overbodig beton of pleisterwerk. Ontwerp door A Threshold.

Bakstenen dragen de structuur

Lokale vaklieden en metselaars werkten samen aan dit unieke project, de robuuste bakstenen vormen de essentiële dragende structuur. Het ontwerp benut de mogelijkheden van het terrein volledig: een glooiend landschap voor een regenwateropvangsysteem, een steile afgrond om het gebouw te integreren en daken die bijdragen aan de thermische massa en landbouwmogelijkheden bieden. Op het terrein van 3 hectare staan inheemse fruitbomen zoals mango, sapota, banaan, kokosnoot en jackfruit.

Multifunctionele ruimtes

De ruimtes zijn ontworpen voor flexibiliteit en multifunctionaliteit, van onderwijs tot gemeenschapsbijeenkomsten en artistieke workshops. De gebouwde en ongebouwde delen vullen elkaar aan, waarbij de ongebouwde ruimtes worden benut voor diverse activiteiten zoals logies, kinderopvang. Er zijn ook werkplaatsen voor lokale vaklieden en kunstenaars, dat stimuleert de lokale economie. De betrokkenheid van de lokale gemeenschap was essentieel en focuste op duurzaamheid, lokale materialen en het ondersteunen van gemeenschapsactiviteiten.

Innovatieve duurzaamheid

In het ontwerp zijn ook innovatieve duurzaamheidsmaatregelen opgenomen, zoals een regenwateropvangsysteem, natuurlijke ventilatie en thermische massa om de energie-efficiëntie te verbeteren. Door lokale materialen te gebruiken en traditionele bouwtechnieken toe te passen, is de ecologische voetafdruk van het gebouw geminimaliseerd. Tegelijk is een harmonieus samenspel met de omgeving gecreëerd.

Levende ruïne met toekomst

Het doel van deze levende ruïne niet alleen een functioneel gebouw te creëren, maar ook een duurzame en inclusieve gemeenschap te bevorderen. Door ruimte te bieden voor educatie, cultuur en gemeenschapsactiviteiten, werd het een knooppunt voor sociale interactie en collectief leren. Met nadruk op lokale materialen, vakmanschap en samenwerking met de gemeenschap, belichaamde het project een toekomstgerichte visie op architectuur en gemeenschapsontwikkeling.

Over dit project:

  • Ontwerp: A Threshold
  • Locatie: Kaggalipura, India
  • Realisatie: 2022
  • Foto’s: Edmund Sumner

Lees meer over de levende ruïne …

Klik de galerij aan voor grote weergave van de foto’s: