Verslag Kennissessie Oppervlaktebeoordeling van Gevelmetselwerk

Kennissessie oppervlaktebeoordeling gevelmetselwerk

Verslag Kennissessie Oppervlaktebeoordeling van Gevelmetselwerk

Op 12 april 2024 organiseerde MADE een kennissessie over de oppervlaktebeoordeling van gevelmetselwerk. Deze bijeenkomst bracht ruim 30 professionals uit de bouw- en metselwerkbranche samen en gaf inzicht krijgen in de normen en richtlijnen voor het beoordelen van de kwaliteit van gevelmetselwerk. De presentatie van Harrie Vekemans van Adviesbureau Vekemans en oprichter van MADE (Masonry Design Center) was doorspekt met tal van voorbeelden in tekst en beeld.

Inhoud BRL aanleiding

Hoofdstuk 7 van de BRL 2826-01 ‘Het realiseren van metselwerkconstructies met baksteen, bouwblokken en -stenen van beton, cellenbeton en kalkzandsteen’ was de aanleiding voor deze kennissessie. De op dit onderdeel gewijzigde BRL is al vanaf april 2021 definitief, maar wordt in de praktijk nog maar heel weinig toegepast of van toepassing verklaard. De omschreven methodiek van beoordelen geeft de metselaar een klein beetje ruimte. Er mag dus in het gerealiseerde gevelmetselwerk hier en daar een foutje zitten. Het mogen er echter niet te veel zijn, want dan kan het gevelvlak geheel of gedeeltelijk afgekeurd worden.

Met veel foto’s van praktijkvoorbeelden ging Harrie diep in op verschillende aspecten die van invloed zijn op de oppervlaktebeoordeling. Denk aan kleurverschil en uitslag in het gevelwerk, het scheef liggen van metselstenen, voegdiepte, stootvoegbreedte en de regelmatigheid van het metselwerkverband. Vekemans benadrukte het belang van nauwkeurigheid en consistentie in het metselproces om afwijkingen te minimaliseren.

Richtlijnen CUR aanbeveling 61

Een onderdeel van de presentatie was CUR aanbeveling 61. Deze geeft richtlijnen voor het omgaan met kleurverschillen in gevel- en voegwerk. Vekemans deelde praktische tips voor het meten van voegdiepte volgens de BRL 2826-03 norm. Hij wees op de cruciale rol van omstandigheden tijdens het metselen, zoals de verwerking en afwerking van doorstrijkmortel.

De kennissessie was niet alleen informatief, maar bood ook een platform voor discussie en het delen van ervaringen onder vakgenoten. Deelnemers waardeerden de uitgebreide kennis en praktische adviezen die werden gedeeld. Het zal hen helpen bij het verbeteren van de kwaliteit en duurzaamheid van hun metselwerkprojecten.

Gastheer van deze bijeenkomst was MADE-participant MBI, locatie Ede.

> De presentatie kun je hier downloaden (zoek op datum 12 april 2024)

 

Op de hoogte blijven van de MADE-agenda? Schrijf je in voor de nieuwsbrief via het blauwe blokje in de footer.

 

Share this post