Terracotta atelier

Het Terracotta Atelier in Quang Nam (Vietnam) bevindt zich op een plek waar al meer dan twee decennia een bakstenen oven staat. De locatie is omringd door twee lange gevouwen muren en een cirkelvormige muur. De oven vormt de kern van het nieuwe atelier waar traditionele vaklieden dagelijks werken. Ontwerp: Tropical Space.

Functionele verdeling

De ruimte is opgedeeld in drie hoofdgebieden door twee 5,4 meter hoge bakstenen muren:

  1. Creatieve werkplaats: Langs de buitenkant van de lange bakstenen muur bevindt zich een plek voor bezoekers, die via een buitenwandelpad verbonden is met het atelier. Hier kunnen bezoekers klei aanraken, hun eigen souvenir maken en luisteren naar verhalen die de vaklieden vertellen.
  2. Dagelijkse werkruimte: Aan de zijde van de rivieroever, langs de gevouwen muur, liggen de ruimtes van de vaklieden. De vloer van aangestampte aarde zorgt voor natuurlijke vochtigheid, terwijl holle bakstenen muren een verbinding creëren tussen de buitenomgeving en de werkruimte.
  3. Centrale gang en ovenruimte: Tussen deze twee gebieden bevindt zich een lange gang en de ruimte van de hoofdoven. De oppervlakte van de binnenplaats is bedekt met speciaal afwerkingsmateriaal van gebroken baksteenafval, mislukte producten en resten na het bakproces. Hier kunnen bezoekers het geluid van terracotta horen bij elke stap, en zo een volledig beeld krijgen van het productieproces.

Architectonische kenmerken

De bakstenen muren bieden schaduw, reguleren luchtstromen en beperken de invalshoek van zonlicht door lage ramen. Ze verdelen niet alleen de ruimtes, maar verbinden ze ook met het gehele gebouw en de omgeving. Zittend bij de lage openingen op ooghoogte, kunnen bezoekers hun zicht uitbreiden naar verschillende hoeken van het terracotta-atelier en zelfs naar het omliggende landschap, de tuin, de Terracotta Studio en het bamboe naast de rivier.

Integratie met de omgeving

De ronde muur omarmt de oude oven en creëert een eenvoudig blok dat naadloos past bij de vlakke muren. Binnenin biedt de architecturale ruimte mogelijkheden om activiteiten te belichten die voorheen nooit volledig zichtbaar waren, zoals het proces van terracotta voltooiing.

Het gebouw wordt een organisch onderdeel van de dagelijkse activiteiten in de werkplaats en de omliggende omgeving, waardoor het een levendige hub wordt voor creativiteit en vakmanschap.

Over dit project:

  • Ontwerp: Tropical Space
  • Locatie: Quang Nam, Vietnam
  • Realisatie: 2023
  • Foto’s: Trieu Chien

> Lees meer over het terracotta atelier

Klik de galerij aan voor grote weergave van de foto’s: