Chinese en Franse fusion

In het ontwerp van de Fondation de Chine zien we een interessante mix met Franse en Chinese fusion. Dit gebouw is onderdeel van de Cité internationale universitaire de Paris. Het combineert studentenhuisvesting met ruimte voor culturele uitwisseling en ecologie en integreert bakstenen als een essentieel element van esthetiek. Ontworpen door Atelier FCJZ.

Bakstenen integratie

Het gebouw zelf combineert elementen uit de traditionele Chinese “tulou” woningen en de klassieke Haussmann-architectuur die zo kenmerkend is voor Parijs. Deze fusie van stijlen wordt versterkt door het gebruik van bakstenen, die zowel een knipoog zijn naar de stevige en duurzame bouwtradities van beide culturen als een visueel aantrekkelijk element toevoegen aan de gevels.

Ideale locatie

Gelegen in een groen gebied, dichtbij de stad, biedt de locatie van de Fondation de Chine studenten de mogelijkheid om te genieten van de rust van de natuur en tegelijkertijd toegang te hebben tot stedelijke voorzieningen. De slim ontworpen bakstenen gevels laten licht binnen en verminderen geluiden van buitenaf, waardoor een rustige omgeving ontstaat waarin studenten kunnen studeren en wonen.

Ruimte voor cultuur en leren

Naast studentenhuisvesting biedt de Fondation de Chine ruimte voor culturele activiteiten, met een grote zaal voor evenementen, muziekruimtes en studieruimtes. Dit alles draagt bij aan de missie van het gebouw om een ​​plek te zijn waar studenten niet alleen wonen, maar ook kunnen groeien, leren en zich verbonden voelen met elkaar en met de wereld om hen heen.

Dit Chinese en Franse fusion project, in opdracht van Beijing Capital Land, omvat 300 studentenwoningen, een directeurswoning en een studio, een multifunctionele ruimte voor 400 personen, 3 muziekruimtes, 2 studieruimtes en een studentenhostel. Daarnaast zijn er toegankelijke groendaken voorzien, waardoor het gebouw ook een groene en duurzame uitstraling heeft.

Over dit project:

  • Ontwerp: Atelier FCJZ
  • Locatie: Parijs
  • Realisatie: 2023
  • Foto’s: Cyrille Weiner

Lees meer over dit project met Chinese en Franse fusion …

Klik de galerij aan voor grote weergave van de foto’s: